Tävlingar

Sedan tidernas begynnelse har tävlingar varit ett inslag i våra liv. Ofta av positiv karaktär. I våra tider mäter vi krafterna på olika spelplaner. Vi tävlar på arenor som fotbollsplaner, tennisstadium och golfbanor. Vi tävlar både IRL – i verkliga livet – och online på olika spelsajter på internet. Styrkemätningar i form av tävlingar i alla tänkbara former har säkerligen varit en viktig del av livet för många av oss. Troligtvis så länge vår mänskliga ras har funnits till. Men att tävla är inte bara ett sätt att ta reda på vem som är starkast och bäst utan även ett sätt att umgås på.

Tävlingar är ett sätt att umgås

Visserligen kan även en vardaglig golfrunda utgöra både motion och ett trevligt sätt att umgås. Fast då tävlingar anordnas tillkommer ytterligare ett element – spänningselementet. Under en spelomgång pumpar adrenalinet i våra ådror. Det är då som egenskaper som erfarenhet, skicklighet och fokusförmåga sätts på sin spets. I själva verket kan spel- eller tävlingsnerverna ställa till det ordentligt. Ett utslag från tee kan hamna ute i ruffen, fel val av klubba kan leda till att bollen hamnar försmädligt i en sandbunker, och en till synes enkel putt kan misslyckas kapitalt. En golfare med nerver av stål är oftast en vinnare.

Då fotbollen var etablerad i början av 1800-talet ansågs det vara en nyttig sport som ”härdade pojkar till riktiga gentlemen” och många brittiska internatskolor tog upp sporten. En betraktare från vår tid skulle dock känna igen både fotboll och rugby om vi kunde se tävlingar utspelas då. Golfen däremot var ett sällskapsspel för välställda män. Från första början spelade de efter egna regler. Golfregler som vi känner till dem i dag är en konsekvens av att spelarna i The Honourable Company of Edinburgh Golfers bestämde sig för att spela om ett pris – i form av en silverklubba.

Tävlingar för damer

Som ett led för att sponsra klubbens damer har Dalsjö Golfklubb smygstartat årets klubbtävling i turneringen för spelsugna och karriärhungriga damer. Turneringen är ett led i arbetet med att vaska fram golfdamer med siktet att vinna titlar. Då klubben anordnar en turnering på det här sättet får klubbens damer tävlingsvana, bättre självkänsla och kanske kröns klubbens insats med nya talanger – kanske till och med talanger som Annika Sörenstam. Men för att nå dit behöver klubbens damer förutom den klubbinterna turneringen även få möjligheter att delta i fler tävlingar både på lokal, regional och internationell nivå.

Ladies European Tour (LET) är ett prestigefullt evenemang. Det är den ledande touren för damer som är golfproffs och startade 1978 med tävlingar runt hela Europa för damer på elitnivå. Bakom initiativet stod Women’s Professional Golf Association, WPGA. Under de 37 år som passerat har touren växt till ett internationellt evenemang som nu spänner över hela fem kontinenter. År 2016 deltar hela 315 spelare i världsklass. De kommer från 42 olika länder och turneringar anordnas som sagt i länder i hela världen.

Tävlingar av det här slaget är det ultimata målet

Tävlingar för familjeumgänge

Genom en ny satsning kommer Dalsjö Golfklubb under nästa säsong starta ytterligare en ny tävlingsverksamhet, och temat för dessa är tävlingar för familjeumgänge. Målgruppen för satsningen är de av klubbens medlemmar som har familj. På så sätt vill de inspirera familjerna – bestående av föräldrar och barn – att göra saker tillsammans i ett led för att stärka familjebanden. ”Naturligtvis är vi från klubbens sida medvetna om att det finns olika sorters familjekonstellationer, men för den här specifika tävlingen handlar det om föräldrar och barn”, menar klubben. Satsningen är även ett led för klubben att skapa och säkra återväxten av nya medlemmar.