Golf i Sverige

Att sporten är populär idag är ingen hemlighet. Sportens ursprung är dock fortfarande väldigt omtvistat. De flesta ger uppfinningen av golf till Skottland, där sporten har spelats redan sedan medeltiden. Men det finns många teorier om uppkomsten och även Holland och Kina är med i diskussionen om vart den första golfmatchen spelades. Oavsett vart golf uppfanns så spelas det idag spel på 18-håliga banor över hela världen. I Sverige har sporten spelats sedan det tidiga 1900-talet. Då fanns det lite drygt 100 spelare i Sverige, medlemsantalet har sedan dess ständigt växt och är nu närmare 400 000 aktiva utövare i vårt land.

Golf har en mycket lång historia

Den första golfklubben som skapades i världen var klubben ”The Honourable Company of Edinburgh Golfers” som såg dagens ljus redan 1744 i Skottland. I Sverige var första klubb ut att öppna sina portar Göteborgs Golfklubb som startades 1904. Bägge klubbar är fortfarande aktiva idag. Traditionellt sett har golf ansetts vara en gentlemannasport och lockat till sig deltagare från olika samhällsklasser. Att sänka en boll i ett nedsänkt hål i marken har helt enkelt aktiverat spelare från hela världen en mycket lång tid.

Den utmanande sporten som är öppen för alla, har via spelare från Storbritannien växt till en av världens mest populära sporter med utövare från alla länder. Historiskt sett har banorna golf spelas på sett lite olika ut, och från början lade man helt enkelt banan som naturen tillät, oavsett hur många hål det innebar. En av de mest kända banorna i världen ”St Andrews” hade från början till exempel 22 hål, något som under historiens gång dock ändrades till 18 hål och har sedan dess varit den gyllene standard som alla golfbanor följer.

Golf för alla erbjuds av många svenska klubbar

Golfbanor i Sverige som förtjänar ett besök

I Sverige har vi idag utövare och banor av allra högsta klass. Med ett ständigt högt intresse för sporten som idag växer mest bland ungdomar har vi en strid ström av duktiga utövare även internationellt sätt, och banor för att spela golf finns i bra kvalitet finns på många platser i vårt avlånga land. En av de bästa banor vi har i Sverige som håller riktigt hög internationell klass är Bro Hof Slott där bland annat Nordea Masters går av stapeln.

Från Falsterbo kommer inta bara några av vårt lands bästa spelare, orten har också en av de absolut bästa banorna vi har att erbjuda i vårt land, och som bjuder på spännande spel sommar som vinter. Dalsjö Golfklubb som ligger strategiskt beläget i Dalarna har en 18-hålig bana som har varierande natur och erbjuder spel för både nybörjare och proffs. Halmstads golfklubb designade sin bana för spel av golf redan på 1930-talet och den håller fortfarande mycket hög klass och lockar årligen spelare från hela världen.

Spela golf av allra högsta klass

Att sporten har en rik historia är det verkligen inget tvivel om. Den utmanande sporten har lockat spelare att testa sina kunskaper mot varandra i snart ett millennium. Att spela golf i Sverige innebär att få ta del av banor av absoluta toppklass och nivån på våra spelare är hög, även jämfört med starkt internationellt motstånd. Utövare från hela världen tar sig varje år till internationella tävlingar i absoluta toppklass i Sverige för att mäta sina kunskaper med våra inhemska spelare.